Beyin Kanaması Geçiren Hastanın Evde Bakımı
Beyin kanaması geçiren hastanın evde bakımı yapılırken birçok kritere dikkat etmek gerekiyor. Oluşabilecek komplikasyonları engellemek, iyileşme sürecini artırmak ve yaşam kalitesini desteklemek açısında önemli olan bu süreçte profesyonel destek alınmalıdır. Çünkü beyin kanaması geçirmiş bir hasta zihinsel işlevlerinde, yutkunmada, konuşma ve hareket kabiliyetinde problemler yaşayabilir. Bu yüzden fiziksel olarak verilecek destek kadar psikolojik desteğin de çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Fiziksel aktivite ve hareket ettirme, tedavi planı ve ilaçların düzenli takibi, beslenme ve yutma yönetimi, temizlik ve tuvalet ihtiyaçları ile psikolojik destek, beyin kanaması geçiren hastanın evde bakım süreçleri arasındadır.
Beyin Kanaması Geçiren Hastanın İyileşme Süreci
Beyin kanaması geçiren hastanın iyileşme süreci kanama yaşanan bölge, hastanın yaşı, kanamanın büyüklüğü, genel sağlık durumu ve tedavi süreci gibi faktörlere göre değişir. Beyin dokularında ciddi hasara neden olan beyin kanamasının etkileri uzun vadede düzelebilir. Ancak iyileşme aşamasının kademeli olarak gerçekleştiği unutulmamalıdır. Aşamalarla ilgili detaylar aşağıdaki gibidir;
- Akut Dönem: İlk gün ve haftaları kapsar. Beyin kanaması geçiren bir hasta ilk olarak hastaneye kaldırılır ve yoğun bakımda bekletilir. Bu süreçte kanamanın durdurulması ilk amaçtır. Kan basıncının düzenlenmesi ve ardından kanamanın kontrol altına alınması için birtakım tedaviler uygulanır.
- Erken İyileşme Dönemi: İlk 1-3 aylık süreci kapsar. Bu dönemde fiziksel ve nörolojik iyileşme başlar. Hasarın derecesine göre hasta yavaşça hareket kabiliyetini geri kazanabilir. Ayrıca fiziksel işlevlerin yerine getirilmesi için fizyoterapiye başlanır. Bu aşamada konuşma ve dil terapisi de uygulanır.
- Rehabilitasyon Dönemi: Bu dönem 3-6 ay arasındadır. Hastanın iyileşme süreci devam ederken daha çok aktivite yapması için rehabilitasyon programları hazırlanır. Yine terapi ve psikolojik destekler verilirken bağımsız yaşama geçiş için gerekli aksiyonlar alınır.
- Uzun İyileşme Dönemi: 6 ay ve sonrasını kapsayan süreçtir. Bu dönemde beyin dokusu henüz kendisini yenilemese de bazı fonksiyonlar geri kazanılabilir. Uzun süreli fizyoterapi devam ederken el becerileri, denge ve hareket kabiliyeti için aksiyon alınmaya devam edilir.
- Yaşam Boyu Bakım: Beyindeki kan basıncının kontrol altında tutulmasıyla beraber düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve benzeri risk faktörleri takip edilir. Düzenli doktor kontrolleri sağlanırken psikolojik ve sosyal destek devam etmektedir.
Beyin kanaması sonrası karşılaşılan bazı problemler vardır. Hareket ve denge sorunları başta olmak üzere ruhsal ve duygusal problemler, bellek ve zihinsel sorunlar, yutmada güçlük, dil ve konuşma bozuklukları ile denge ve hareket sorunları yaşanabilir. İyileşmeyi desteklemek için hastanın moral ve motivasyonu her zaman önemlidir. Bununla beraber rehabilitasyonun sürekli olması gerekecektir.
Beyin Kanaması Geçiren Hastaya Evde Nasıl Bakılır?
Beyin kanaması geçiren hastaya evde bakarken bazı süreçleri başarıyla yönetmek gerekir. İlaç ve tedavinin düzenli takibi şarttır. Doktor talimatlarına uyulmalı, şeker ve kan basıncı kontrolü sağlanmalıdır. Ayrıca fiziksel aktivite ve fizyoterapi gibi uygulamalar yakından takip edilmelidir. Evde fizyoterapist tarafından önerilen egzersizler düzenli yapılmalıdır. Diğer bakım süreçleri şu şekildedir;
- Beslenme Desteği: Başlangıçta yemek tüketiminin zorlanmaması adına küçük porsiyonlarla beslenme yapılır. Ayrıca kolay ve yumuşak yutulabilir gıdalar ile devam edilir. Sıvı ağırlıklı besinler hazırlanırken yeteri kadar sıvı alımına da özen gösterilmelidir.
- Hijyen: Belirli bir süre yataktan kalkamayan hastaların günlük temizliği düzenli yapılmalıdır. Bu süreçte cilt bakımına da önem gösterilmelidir. Yatak yaralarına karşı tedbir alınmalı ve gün içinde sık sık pozisyon değiştirilmelidir. Son olarak tuvalet düzeni takip edilmesi gereken hastaların kabızlık ve benzeri durumlara karşı önlem alınmalıdır.
- Psikolojik Destek: Bu aşamada destekleyici bir iletişim dili kullanılmalıdır. Çünkü beyin kanaması geçiren hastalar bazen endişeli olabilir. Sabırlı bir şekilde yaklaşarak tedavi sürecine destek olunmalıdır. Konuşma ve dil terapisi ile motivasyon sağlama gibi aşamalara da dikkat edilmelidir.
- Sosyal Destek: Hastanın tedavi süreci boyunca aile ve arkadaşlarıyla iletişimde kalması önemlidir. Bununla beraber ilgi alanlarına yönelik küçük aktiviteler yapmasına imkan verilmelidir. Kısa süreli sohbetler, sevdiği televizyon programları ve müzik dinlemek bu destekler arasındadır.
- Uyku Düzenli: İyileşme döneminde hastaların düzenli uyuması çok önemlidir. Özellikle de gece uykusu iyi alınmalı, gündüz vakitlerinde de kısa süreli dinlendirilmelidir. Yine hastaya gün içinde sessiz ve rahat bir ortam hazırlanmalıdır.
- Doktor Kontrolleri: İyileşme aşamasında hastaların düzenli olarak doktor kontrollerine girmesi gerekir. Yaşanabilecek komplikasyonlar bu şekilde erken teşhis edilebilir. Evde ise kan şekeri ve tansiyon ölçümleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Beyin kanaması geçiren hastaların iyileşme sürecini destekleyen unsurlar ön planda olmalıdır. Rehabilitasyon ve terapi sürekliliği, motivasyon sağlama ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinme bu aşamada çok önemlidir. Tüm bu kriterlere dikkat edildiğinde ruhsal ve fiziksel iyileşmede güzel sonuçlar alınabilir.
Beyin Kanaması Geçiren Hasta için Evde Doktor Hizmeti
Beyin kanaması geçiren hasta için evde doktor hizmeti hastanın iyileşme ve bakım sürecini hızlandırır. Ayrıca hastaneye sık sık gidilmesi gereken hallerden kaçınmak için çok önemli bir rol oynar. Bu kapsamda Acil Tıp Ambulans firması İzmir bölgesinin tamamında evde hasta bakım hizmeti vermektedir. Günün her saati alabileceğiniz ambulans hizmetlerinin yanı sıra VIP evde sağlık hizmetleri, profesyonel hasta nakil hizmeti, eve mobil hastane kurulumu gibi konularda Acil Tıp Ambulans firması başarıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
Beyin kanaması geçiren hastalarda zihinsel, konuşma, denge ve hareket gibi sorunlar yaşanabilir. Evde doktor hizmeti sayesinde düzenli değerlendirilen hastaların gelişim süreci takip edilir. Ayrıca vital bulguların izlenmesi, kan ve diğer tetkikler de komplikasyon oluşturmadan fark edilebilir.
Acil Tıp Ambulans firması tarafından alınacak evde doktor hizmetiyle ilaç ve tedavi planının takibi daha kolay yapılır. Çünkü evde doktor sayesinde ilaçlar düzenli bir şekilde alınır. Bu aşamada yan etkiler de değerlendirilir. Egzersiz programlarının düzenlenmesi, fizyoterapist ile işbirliği, psikolojik durum değerlendirmesi ve hastaya moral sağlama gibi konularda da evde doktor hizmetinin önemi büyüktür.
Beyin kanaması geçiren hastalarda yutma ve beslenme destek programları başarılı bir şekilde yönetilmelidir. Hastanın ihtiyaçlarına göre bir diyetisyenle işbirliği yapan evde doktor, bu sayede özel bir beslenme programı hazırlar. Yine evde acil müdahale ve ilk yardım desteği verilecek hallerde evde doktor ilk müdahaleyi yapacaktır. Ani baş dönmeleri, yüksek tansiyonu, kanama ve nöbet gibi durumlar evde doktor müdahalesi sağlanarak kontrol altına alınabilir.
Acil Tıp Ambulans evde doktor hizmeti ile sağlanacak avantajlar;
- Hasta kendi evinde ve çok rahat bir ortamda tedaviye devam eder. Bu durum psikolojik iyileşme sürecini her zaman olumlu etkiler.
- Hastaneye gitme zorunluluğu azalacaktır. Daha çok harekette zorluk çeken yaşlı hastaların hastaneye sürekli gitmesi zorluk yaratır. Ancak evde doktor hizmetiyle bu durum azalabilir.
- Hastanın ihtiyaçlarına göre özel rehabilitasyon ve bakım programı uygulanacağından iyileşme süreci yakından takip edilir.
- Beklenmedik durumlarda evde doktorun ilk müdahalesi, yaşanabilecek komplikasyonları engelleyebilir.
Sonuç itibariyle hasta için daha iyi bir yaşam kalitesi anlamına gelen evde doktor hizmeti, sağlıklı bir iyileşme sürecini beraberinde getirir. Hastalar kendi yaşam alanlarında profesyonel sağlık desteği alırken ailesiyle beraber iyileşme sürecine devam eder.
Yorum Yapın